Manieren van dragen

 

Buikdragen

De vertrouwde hartslag en stem, dichtbij degene die je vertrouwt, de mogelijkheid om alles om je heen te zien en te horen, maar ook om je daarvoor af te sluiten door je lekker te verstoppen tegen mama of papa. Een veilig en vertrouwd plekje voor je baby en jij hebt je handen vrij voor wat je verder wilt doen. 

 

Heupdragen

Van nature zetten we wat oudere kindjes vaak op de heup als we ze optillen. Ze passen daar perfect en klemmen zichzelf met de beentjes een beetje vast. Toch is het voor je tillende arm op den duur vaak zwaar om je kindje zo te dragen.

Door een draagdoek te gebruiken om op je heup te dragen, houd je je handen vrij voor andere dingen en heb je toch je kindje lekker dichtbij je. 
Een kind leert het meest van kijken, luisteren en nadoen. Op de heup heeft hij perfect uitzicht en kan hij alles volgen wat jij doet. Een prachtige plek voor de eerste leermomenten!

 

Rugdragen

Naarmate je kindje ouder wordt, wil je hem graag meer van de wereld laten zien. In een kinderwagen of buggy, vaak met het gezicht naar voren, mist je kindje de mogelijkheid om zich af te sluiten voor alles wat er op hem afkomt. Laag bij de grond komt er veel op je af: benen, tassen, mensen, auto's, fietsen, geluiden en alles wat daaromheen nog beweegt of staat. Door je kindje op je rug te dragen, bied je hem de kans om over jouw schouder mee te kijken de wereld in. En is hij het zat? Dan draait hij zijn hoofd weg en valt veilig tegen jou aan in slaap. Heerlijk toch?

Een nieuwe kinderwagen, of toch een draagdoek?

Overal ter wereld worden kinderen gedragen. Dat is eeuwen geleden, in de tijd van de jagers-verzamelaars, al ontstaan. Een baby wordt namelijk hulpeloos geboren. Hij kan niet, zoals een vluchtdier, een uur na de geboorte al staan en lopen. Hij is volledig afhankelijk van zijn verzorger. Als de jagers-verzamelaar-vrouw op pad moest, kon zij haar kind niet onbeschermd achterlaten. Er waren immers roofdieren en de baby zou alleen geen enkele kans hebben. Daarom werd het kind meegenomen, dicht tegen de moeder of een ander stamlid aan. 

 

Rond de negentiende eeuw werd de kinderwagen uitgevonden, toen exclusief voor de elite. In Nederland kwam de kinderwagen pas aan het begin van de twintigste eeuw beschikbaar voor het grote publiek, daarvóór werd er vooral nog gedragen.

In veel delen van de wereld wordt nog steeds gedragen. In manden, lappen stof of speciaal ontworpen dragers worden de kinderen vervoerd.

In Nederland worden steeds meer mensen zich opnieuw bewust van de voordelen van dragen, hoewel je nog hoofdzakelijk kinderwagens ziet. De kinderwagen hoort bij de standaard babyuitzet en mensen vragen zich dan ook vaak af welke kinderwagen ze moeten aanschaffen. Een goede kinderwagen kost al snel tussen de €200,- en €1000,- en verliest veel van zijn waarde tijdens het gebruik. Draagdoeken zijn vanaf €60,- te koop en zijn behoorlijk waardevast.  

 

Wat veel mensen niet weten, is dat een kinderwagen niet erg prettig is voor een baby of kind. 

Mensen zijn draaglingen. Dat betekent dat alles aan het babylichaam ontworpen is om gedragen te worden. Als je een baby optilt, trekt hij als een reflex zijn beentjes op, zodat hij makkelijk gedragen kan worden. Ook gaan zijn handjes dicht zodra hij iets voelt om vast te grijpen. Zet een baby op de heup van zijn moeder en je zult zien dat het past 'alsof het ervoor gemaakt is'. 

Het lichaam van de moeder biedt de warmte en geborgenheid die de baby kent vanuit de baarmoeder. Op de borst van de moeder voelt de baby de warmte en ademhaling en hoort de geluiden die hij kent uit de buik.

De geur van de moeder biedt geruststelling. Misschien heb je wel eens meegemaakt of gehoord dat een baby die in de couveuse moet, een doekje meekrijgt met de geur van zijn moeder. Daarmee voelt hij zich veiliger.

Een pasgeboren baby heeft slechts 30 tot 50 centimeter zicht. Dat is precies de afstand tot aan het gezicht van de moeder als de baby gedragen wordt. Hij leert door te kijken naar de gezichtsuitdrukkingen en handelingen van degene die hem draagt. 

Wetenschappelijk onderzoek heeft herhaaldelijk uitgewezen dat huid op huid contact bijdraagt aan een veilige hechting. In steeds meer ziekenhuizen worden ouders van prematuur geboren baby's daarom aangemoedigd om met hun kindje te 'buidelen'. Dit kan geweldig in een zachte draagdoek.

Uiteraard biedt ook het dragen door de vader (en andere belangrijke hechtingsfiguren) veel voordelen. Het draagt enorm bij aan de hechting en het geeft de vader de kans om echt contact te hebben met zijn kindje. 

Ook voor ouders die een kindje adopteren is dragen een aanrader. Op deze manier geef je jezelf en je kindje de kans om je echt aan elkaar te hechten.